Instagram - Erlaseens

Ik zal maar direct met de deur in huis vallen: ik had een Marc De Bel-gevoel tijdens het lezen van deze 'Arendsoog' van Thomas Desmet. De subtiele grapjes, de omschrijvende taal, het uittekenen van een herkenbare jongeren-wereld...

En jawel, dat verblijdde me. Ik smaak De Bel al jaar en dag en nu smaak ik ook Desmet.

Voila, daarmee is dat alvast gezegd.

De 17-jarige Arend is bezegend met een uitmuntende speurneus. Geef hem een mysterieuze verdwijning en hij vindt terug. Geef hem een leugen en hij doorziet. Geef hem een schandaal en hij kalmeert de gemoederen.

Hoe?

Door elke keer opnieuw de juiste eindjes aan elkaar te knopen. En natuurlijk door z'n ogen en oren zo onnoemelijk hard open te houden. Het mag dus niet verbazen dat zijn schoolgenoten vaak bij hem aankloppen wanneer er iets te speurneuzen valt. Arend is your man!

Maar... Arend heeft zelf óók een zaak op te lossen. Een zaak die hem persoonlijk raakt. Vorig jaar kwam Gilles Legrange om bij een verkeersongeval op een brug nadat Arends moeder Gilles een bericht stuurde om af te spreken bij die doelbewuste brug...

Tja, een aandachtige lezer (en heel het dorp Utzel eigenlijk ook) doet van 1 + 1 is 2 en komt dus uit bij de moeder van Arend als schuldige van dit tragisch ongeluk. Maar daar kan Arend zich niet bij neerleggen. Het zaakje stinkt. En zoals dat gaat bij Sherlocks die een stinkend zaakje ruiken, gaat ook deze Sherlock graven. Dat er bij dat graven wel wat drek boven komt drijven, hoeft geen betoog.

Ik heb dit boek heel graag gelezen. In de inleiding las je al waarom. Maar als ik 1 raad zou mogen geven: hou de namen van bij de start goed bij. Ik was soms wat in de war over wie nu ook al weer wat had uitgevreten. En dat vertraagde mijn leestempo wel wat.

Ik ontdekte pas op het einde van het verhaal dat de personages achteraan nog eens werden opgesomd. Had ik dat geweten... Maar jij bent dus verwittigd, speurneus!

Terug